Sajt je još uvek u pripremi...
Sajt je još uvek u pripremi...
Sajt je još uvek u pripremi...

JEDNODNEVNI SEMINAR O DA’VI

Dana, 06.01.2024. godine, u Islamskom centru u Tutinu, održan je jednodnevni seminar na temu “Rad na polju da’ve.”
Program je obilovao bogatim sadržajem uz prisustvo većeg broja gostiju iz zemlje i inostranstva.
Na početku je održana konferencija, na kojoj su razmijenjena mišljenja o da’vi, izazovima na tom putu, eventualnim zajedničkim projektima te planovima za budućnost u da’vetskim projektima. Konferencija je upriličena i sa ciljem upoznavanja sa džematima razmjenom iskustava u da’vetskom radu, upoznavanja sa aktivnostima džemata i slično.

Nakon održane konferencije pristupilo se zajedničkom ručku u islamskom centru.
Posle kraće pauze, i akšam namaza, organizovano je predavanje na temu “Ambicije u da’vi“, uz gosta predavača, da’iju, Hamzu Hasanđekića.

Prenosimo vam neke dijelove govora predavača:

Zahvaljujemo Allahu Uzvišenom koji je nadahnuo naša srca, da budemo ovdje u ovoj prelijepoj kući islama, islamskom centru, zahvaljujemo Allahu Uzvišenom da nas je ovdje okupio tevhid, ljubav naspram Allaha Uzvišenog i želja za njegovim licem.”
Allah Uzvišeni kaže:
“Vi ste najbolji ummet koji se ikada pojavio: tražite da se čini dobro, a odvraćate od zla, i vjerujete u Allaha!”

Zašto ste najbolji ummet? Kada ste najbolji ummet? Sve dok pozivate na dobro i odvraćate od zla.
Svaki od nas koji govori o tevhidu i Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem (sunnetu), poput je dijamanta”

Akcent predavača u daljem obraćanju je bio na da’vi na temeljima tevhida, odvraćanja od širka, vrijednosti da’ija i nagrade njima i podsticaj muslimanima, pogotovo omladincima da se bave da’vom. Kao primjeri su navedeni mladići od 8, 9, 10, 15, 20.godina koje je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem edukovao i podsticao na da’vu, kao što su bili Musab ibn Umejr, Zejd ibn Sabit i ostali…

Nakon jacije namaza održano je još jedno predavanje na temu “Znanje kao preduslov održavanja mesdžida i džemata“, uz gosta predavača, daiju Refika Čekića.

Molim Allaha Uzvišenog da nagradi braću na organizaciji ovog skupa, da podari svaki hajr u njemu, da nagradi svu braću koja su se odazvala i molim Allaha da se okoristimo od onoga što sam večeras planirao da vam prenesem od ajeta Allaha Uzvišenog i govora Poslanika sallallahu alejhi ve sellem.”

S obzirom da se predavač nadovezao na prethodno održane dersove u islamskom centru, čija je tema održavanje mesdžida, večeras je nastavljena tematika kroz prizmu značaja znanja u održavanju mesdžida. Navedeno je da su našim džematima potrebni nosioci znanja.

“Bez znanja, bez traženja znanja, mesdžidi se ne mogu održati, odnosno džemati neće imati neku veliku budućnost, bez onih koji će podučiti svoje džematlije obavezama i znanju kojeg je Allah Uzvišeni objavio.”

“Molim Allaha da budemo od onih koji će pozivati u din Allaha Uzvišenog i njegovo znanje.”

“Molim Allaha Uzvišenog da u našim džematima bude skupina koja će tražiti znanje radi Allaha, i svega onoga što smo spomenuli od prenošenja toga znanja, upozoravanja ljudi.
Ovim sam želio da podstaknem sve naše džemate da odrede skupinu koji su pokazali interesovanje, koji su pokazali želju za učenjem vjere Allaha Uzvišenog, koji su pokazali bogobojaznost, da im olakšate braćo po svaku cijenu. Da uložite trud na tom putu  i da odredite sredstva  sa kojima će se ta braća finansirati  da ih pošaljete na mjesta gdje se može učiti  vjera Allaha Uzvišenog. Ovo je obaveza svima nama. Želim da vas podstaknem večeras na to. Naša je, ovo, velika obaveza. To je velika stvar koja se mora shvatiti, i najpreča od svih stvari. Odredite skupine mladića i momaka koji se prepoznaju, u svakom džematu se zna ko je željan znanja, koji hoće da traži znanje i koji je pokazao interesovanje i želju, volju i bogobojaznost.”

Ovim je jednodnevni seminar i zvanično završen. Koristimo priliku da se u ime džemata Islamskog centra u Tutinu zahvalimo našim gostima, učesnicima konferencije, našim predavačima i svima ostalima koji su upriličili ovaj skup.
Upućujemo dovu Allahu Uzvišenom da primi i od Sebe nagradi najboljom nagradom.

Share This:

Leave Your Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Copyright 2023, Sva prava zadržana.