Sajt je još uvek u pripremi...
Sajt je još uvek u pripremi...
Sajt je još uvek u pripremi...

Važnost učenja Kur’ana i prijateljstvo u islamu

Dana 26.11.2023.godine, u islamskom centru u Tutinu, održan je skup ženskog kluba mladih, sa dva mlada izlagača na teme :
Važnost učenja Kur’ana“, sa izlagačem Ernom Džudžević (15. god.) i “Prijateljstvo u islamu“, sa izlagačem Dinom Džudžević (10. god).
Sažeto vam prenosimo izlaganje Erne Džudžević :
Kur’an je Allahov, govor u kome slast nalaze oni što Ga vole, pomoću koga se Allahu Uzvišenom, približavaju oni koji su Mu pokorni, govor na koji se Njegovi iskreni robovi oslanjaju.
Među objavljenim knjigama, nema knjige koja se vise učila napamet i oko čije se preciznosti i tačnosti vodila veća briga od Kur’ana časnog, to je zato što je Uzvišeni Allah dao Svoje obećanje da će Kur’an sačuvati do Sudnjega dana:

Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti.
[Sura El-Ḥidžr: 9]

Imami Buhari, Tirmizi i Ebu Davud zabilježili su hadis koji prenosi Osman ibn Affan, radijallahu anhu., u kome je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolji od vas je onaj ko nauči Kur’an i druge njemu podučava.”

Osman ibn Affan i Huzejfe ibn El-Jeman, radijallahu anhu, rekli su: “Da su srca čista, nikada se ne bi zasitila učenja Kur’ana.
Abdullah ibn Mes’ud je rekao:
Ako želite znanje, tražite ga u Kur’anu. U njemu je znanje onih što su bili prije i onih što će doći poslije.

Povećaj učenje Kur’ana i pomno razmišljanje o njemu, jer je istinska sreća u učenju Kur’ana, zar treba potrošiti život, pa tek onda shvatiti koliko malo treba za istinsku sreću?

Nakon Erninog izlaganja, skupu se obratila i Dina sljedećim riječima:

Prijateljstvo je jako bitno svima, i odraslima i deci. Ima mnogo vrsta prijateljstva, ono najbitnije jeste prijateljstvo sa muslimanima. Kada se družimo sa nekim treba da damo sve od sebe kako bi ta osoba naučila nešto korisno od nas, a to ćemo postići najpre lijepim ponašanjem.
Meni je mnogo drago što mi ovde imamo jedna drugu i što se lijepo slažemo, naše druženje je prelijepo, čisto.
Nema ljubomore, uvijek gledamo da jedna drugoj pomognemo, učimo zajedno, igramo se, pričamo korisne stvari, podržavamo jedna drugu u islamskim propisima što nam je jako bitno, a nećemo tu podršku naći kod ostalih devojčica, niti ćemo naći tu ljubav iskrenu sestrinsku. Kada meni dođu moji prijatelji ja osećam neku toplinu u srcu. Svi se trebamo međusobno voleti, ako hoćemo da imamo dobrog prijatelja trebamo mi biti dobri prema prjatelju. Zato je važno da se s prijateljima viđamo što je više moguće i prenesemo lijepe stari jedni drugima.
Prijateljstvo je kao topli sunčev zrak nakon pljuska. Ono rasteruje tmurne misli i ponovo nam vraća osmeh na lice.
Družimo se i podstičimo jedni druge samo na dobro. Allah vas nagradio. Esselamu alejkum.

Sa završetkom izlaganja ove dvije prelijepe teme, uspješno je završen još jedan skup ženskog kluba mladih, koji nam uliva nadu u lijepu budućnost naše omladine i djece.

Share This:

Leave Your Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Copyright 2023, Sva prava zadržana.