Sajt je još uvek u pripremi...
Sajt je još uvek u pripremi...
Sajt je još uvek u pripremi...

ODGOJ MUSLIMANKE

Ženski klub mladih islamskog centra Tutin, dana 28.10.2023. sa akšam namaza, organizovao je predavanje na temu “Odgoj muslimanke”, a gost izlagač je bila Asja Arslanović.


U ovom savremenom dobu prepunom iskušenja, odabir teme izlagača je dobrodošao prisutnima da se prisjete i podsjete na koje stvari bi muslimanka morala obratiti posebnu pažnju, kako bi se karakter, moral, edeb, dostojanstvo žene muslimanke očuvao u našoj zajednici.
U tom kontekstu, prenosimo vam neke dijelove govora sa ovog skupa: “Drage sestre, evo jedna tema koja govori o odgoju muslimanke, a pre svega, o odnosu prema Gospodaru Uzvišenom. Sve potiče od pokornosti koja je najbitnija, jer koliko god da osoba ima dobrih osobina, ako nije pokorna Allahu subhanehu ve te’ala to joj neće puno koristiti.

Gost izlagač je govoreći o mnogobrojnim propisima koji se tiču žena vjernica, između ostalog, poseban osvrt imala na podsticaj ispravnog odijevanja, i kulture ponašanja –
Prava vjernica prihvata islamske propise sa zadovoljstvom i čistog uvjerenja, kao što su ga prihvatale muhadžirke i ensarijke…

Nakon toga, izlagač, Asja Arslanović akcenat je stavila na ulogu žene u odgoju svoje porodice sljedećim riječima:
Žena je odgovorna za odgoj svoje porodice, isto kao što je i muškarac, s tim da ženi možda pripada i glavna uloga u tom dijelu. Prvo i ona mora biti odgojena da bi znala svoju djecu da odgaja, pogotovo danas kada je to jako teško. Upotreba telefona i internet sadržaja svakako da jako loše utiču kako na žene, koje su satima na telefonu, tako i na djecu kojoj se daje telefon, kako bi majka imala malo ‘slobodnog vremena.’
Pored navedenog, isto tako smo obavezne tražiti i sticati znanje, prije svega islamsko znanje, a nakon toga i ostalo od znanja što može koristiti. Žene ashabijke su bile jako učene, i nisu se stidele pitati o propisima koji se tiču žena. Zato je Aiša radijallahu anha rekla: ‘Najbolje su žene ensarijke i stid ih ne sprječava da pitaju o fikhskim pitanjima u vjeri’.
Mlade generacije muslimana sa zadovoljstvom trebaju biti aktivni što se tiče nauke i poznavanja Allahovih propisa.”

Govoreći o težnjama kojima treba stremiti žena muslimanka danas rečeno je:
Žena mora biti čistog uma, inteligentna, pronicljiva, snalažljiva, kako mi to kažemo – psiholog ako treba. Imamo divan primjer u Aiši radijallahu anha. Bila je izvor znanja u hadisu i sunnetu uopšte. U svojoj mladosti, sa 19.godina već je bila učena žena. Imam Zuhri je rekao:
Kada bi se sabralo znanje Aiše, zatim znanje svih Vjerovjesnikovih žena i svih žena uopšte, Aišino znanje bilo bi vrijednije.'”

Na kraju prenosimo zaključak sa održanog predavanja u vidu sljedećih riječi:
Sve spomenuto drage sestre utiče na naš odgoj, svega trebamo biti svjesne. Iako sve imamo mahane i dobre osobine, trebamo raditi na unapređenju svoje ličnosti i poboljšanju našeg ponašanja uz lijepo mišljenje jedna o drugoj.”

Share This:

Leave Your Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Copyright 2023, Sva prava zadržana.