Sajt je još uvek u pripremi...
Sajt je još uvek u pripremi...
Sajt je još uvek u pripremi...

Peta aktivnost muškog kluba mladih

Klub mladih islamskog centra Tutin nastavio svoje aktivnosti.
Na ovom susretu započeta je obrada knjige ‘Islamsko buđenje, pravila i smjernice’, čija je tematika uglavnom da’va i mladi.
Ovom prilikom, tri izlagača su govorila po nekoliko pasusa iz knjige.

Koordinator kluba mladih Džejlan Dž. ukratko je govorio o sljedećem:
Vođstvo ummeta nakon Poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, preuzeli su njegovi pravedni nasljednici (ashabi) i upućeni imami koji su ummet vodili Poslanikovim sallallahu alejhi ve sellem putem u pogledu vjerovanja, ibadeta, morala, ponašanja, poziva Allahu Uzvišenom, i borbe na Allahovom putu. Allah je putem njih ukazao na pravi put i prosvijetlio tamu, na čelu sa Ebu Bekrom, Omerom, Osmanom, Alijom neka je Allah zadovoljan njima.
Poštovana braćo, svima je poznata blagodat koja je data islamskom ummetu, u našim i drugim dijelovima svijeta u vidu blagoslovljenih pokreta i buđenja omladine u islamu.”

Nakon Džejlana, pred prisutnima je jedan dio iz knjige izlagao i Denis Š, jedan od prisutnih, koji je iskazao interesovanje da učestvuje u ovom edukativnom projektu:

“A šta je to lijep život?
Da li je to mnoštvo imetka?
Da li je to mnoštvo djece?
Da li je to sigurnost u domovima?

Lijep život označava širokogrudnost i smirenost srca, pa makar čovjek bio u najvećoj poteškoći u životu. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je:
”Čudan li je primjer vjernika! U svakoj situaciji on dobija, a takvo stanje nije ni sa kim drugim nego samo sa vjernikom; ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu, pa to bude dobro po njega, a ako ga, pak, pogodi kakvo zlo i šteta, on se strpi i postojano drži, pa mu i to donosi nagradu od Allaha, Uzvišenog.”

Na kraju, prisutnima se obratio i Benjamin F. iz čijeg izlaganja izdvajamo:

Sve vjernike na svijetu veže jedno, a to je svjedočenje da nema drugog istinskog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik.
A šta podrazumijeva ovo svjedočenje?
Učenjaci kažu da ove riječi znače pokoravanje njemu, sallallahu alejhi ve sellem, u onome što naređuje, izbjegavanje onoga što zabranjuje,
potvrdu onoga o čemu nas je obavijestio kao i obavezu da Allaha obožavamo samo na način kako je on to propisao i pojasnio. Ovo je pravo značenje svjedočenja da je Muhammed Allahov Poslanik.
Shodno tome, ne smijemo govoru nijednog drugog čovjeka davati prednost u odnosu na ove temelje islamskog buđenja, bez obzira o kome se radilo.”

Ovim je, ukupno peti skup mladih ovoga ljeta, i peta uspješna aktivnost bila završena.

Prethodne aktivnosti kluba mladih (pogledati):
1.
https://ic-tutin.org/promocija-kluba-mladih/
2.
https://ic-tutin.org/mladi-nastavili-aktivnosti/
3.
https://ic-tutin.org/rekreativne-aktivnosti/
4.
https://ic-tutin.org/aktuelnosti/

Share This:

Leave Your Comments

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Copyright 2023, Sva prava zadržana.